DESCRIPCIÓ
Bé amics, com no és pot fer pa sense abans conèixer la farina i l'aigua, començaré aquest camí aprenent que vol dir el terme blogoesfera.
Gràcies a la meva experiència a l'hora d'estudiar idiomes, quan no sé el significat d'una paraula, el truc es troba en dividir-la per trobar-hi relacions amb altres paraules o bé un altra recurs, seria intentar esbrinar el seu significat.
En aquest cas, podem dividir la paraula blogoesfera en BLOG i ESFERA. Pels que sabeu una mica de grec, sabreu que LOGOS vol dir "paraula" i que ESFERA, vol dir "món". Per tant, vindria a significar "el món de les paraules".
Ara bé, pels que els hi queda una mica lluny la Grècia clàssica, sempre poden provar amb l'anglés i aprendre que LOG pels anglesos vol dir "diari" i que la paraula ESFERA, en anglés s'escriu pràcticament igual "SPHERE". A partir d'aguí ho podríem definir com un enregistrament del que passa en el món. El que dònen de sí les llengües,oi?!
Per si encara no us ha quedat clar, una blogoesfera és un espai virtual format per un conjunt de blocs en els quals es produeix una interacció entre autors de diversos blocs, així com entre autors i visitants del bloc ja sigui a través d'enllaços, visites i comentaris.
REFLEXIÓ
L'avantatge més important de les blogoesferes, és que es divideixen en comunitats. Per exemple, podem trobar una blogoesfera creada per mestres i aleshores estaríem parlant d'una blogoesfera educativa. Així és més fàcil trobar informació del tema que ens interessi.
Ademés, tots els blocs es caracteritzen per ser colaboratius (ja que permeten als visitants afegir comentaris), definibles (podem limitar qui veu el nostre bloc, tot i ser un espai virtual públic), interactius (ja que podem introduir vídeos o enllaços d'altres pàgines web ) i encara que soni impossible, però cert: fer un bloc és gratuït! :)
Per altra banda, hem de tenir en compte el tema temporal, és a dir, podem decidir quan fem les entrades (diàriament,setmanalment, mensualment...) i podem classificar per temàtiques mitjançant l'ús d'etiquetes o paraules clau.
Finalment (i centrant-nos en el tema educatiu), crec que el fet de poder llegir blocs escrits per altres mestres on expliquen les seves experiències dins l'aula i de primera mà, és una proposta genial perquè els altres mestres puguin compartir idees que puguin després aplicar i així anar millorant per crear escoles més obertes i creatives. Tanmateix nosaltres, com a futurs mestres, conèixer l'existència d'aquest tipus de blogoesferes, ens serà molt útil per començar a introduir-nos en aquesta àrea tan apassionant, com és l'educació dels infants en un món dominat cada cop més per les noves tecnologies.
AMPLIACIÓ
Per saber-ne una mica més, us parlaré d'un concepte clau:
Els blogrolls: és una llista d'enllaços d'altres blocs que el blogger troba interessants i útils. Similar a una llista de preferits.
Un bloc educatiu que fa temps que segueixo és www.educacioilestic.cat doncs bé, dintre d'aquest bloc n'hi ha un altra (en aquest cas, creat pel mateix autor) anomenat www.educacioilestic20.blogspot.com.es on hi podreu trobar les llistes TOP10 dels millors blocs educatius escollits a partir d'uns criteris.
Si voleu veure un exemple d'un dels blocs escollits per estar en la llista del TOP10, feu clic en el següent enllaç: http://ticjm.blogspot.com.es/ Hi podreu veure activitats orientades als alumnes d'Educació Primària. Ademés té un fet original: els propis alumnes participen en l'edició del bloc!
Podreu veure un video on es mostren intercanvis realitzats mitjançant skype entre els alumnes espanyols i els alumnes del Regne Unit, Dinamarca i Rúsia. Visca la globalització!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada