dimecres, 23 d’octubre del 2013

SCRATCH


Hola de nou, seguidors del meu bloc!

Avui us parlaré d'una eina de programació per crear jocs, històries o animacions. S'anomena:



Està bàsicament destinada a nens entre 8 i 16 anys perquè aprenguin a programar de manera divertida; tot i que també va dirigit perquè els mestres creïn o trobin recursos interessants per utilitzar-los a les aules.

A l'escola s'utilitza scratch per ensenyar matèries com matemàtiques, ciències naturals, ciències socials, llengües, art, i com no, informàtica.

És una eina basada en la corrent pedagògica coneguda com constructivisme, i que es basa en que la persona percep la realitat a partir dels sentits. L'enfocament didàctic d'aquesta corrent és el que es coneix com "ensenyament orientat a l'acció" i que es basa  en el comportament inductiu, on a partir d'una acció concreta, s'arriben a conèixer o a extreure conclusions generals. Relacionant-ho amb la eina que ens ocupa, scratch el que fa és donar eines als nens perquè creïn els seus propis problemes i a partir de portar a terme un procés dinàmic e interactiu, el nen acaba modificant els seus pensaments i aprenent coses noves.

Una altra pedagogia que s'inspira en el constructivisme, és el construccionisme, una teoria desenvolupada per S. Papert que ens explica que perquè es doni l'aprenentatge, el alumne ha d'estar implicat en el procés i aprendre a partir de l'acció i dels seus propis interessos. 

Amb aquesta eina, els nens milloren les seves habilitats d'informació (ja que han de seleccionar els texts, les imatges, l'àudio...que millor s'adeqüi al projecte que fan.), habilitats interpersonals (perquè poden treballar per parelles o grups), de pensament crític (han de pensar la periodicitat i les interaccions que ha d'haver entre els diversos objectes), de resolució de problemes (per crear un projecte, han de primer pensar en el pla que volen dur a terme, segmentar-lo en parts i finalment implementar-lo mitjançant les eines de programació).Ademés, també ajuda a que els nens desenvolupin la seva creativitat (ja que han de buscar solucions innovadores a problemes inesperats), la seva motivació (ja que el projecte l'escullen ells i voldran fer-ho el millor possible), la seva adaptabilitat (ja que si veuen que el joc falla o necessitat millores, s'han d'adaptar als canvis o a les possibles demandes i solucionar-ho) i la seva responsabilitat social (ja que com els projectes es poden distribuir, poden aprofitar-los per parlar sobre temes importants amb altres entorns socials).

A classe, vam crear el nostre propi joc per parelles, en aquest cas, el vaig fer amb la Mariona Rabadà. Us deixo l'enllaç directe al seu bloc perquè l'hi doneu una ullada.

http://compartirlaprendre.blogspot.com.es/2013/12/scratch.html


Però dins del programa, també podeu trobar molts exemples de jocs ja creats,com aquest titulat Scramble! molt útil per millorar el vocabulari de la llengua anglesa. El joc consisteix en reordenar les lletres fins aconseguir esbrinar la paraula que hi ha amagada al darrere. Molt entretingut! Us animo a jugar-hi!




Per saber-ne més:

Dues figures claus del constructivisme, van ser Piaget (construïm coneixement a partir de la interacció amb el medi) i Vygotski (el medi permet una reconstrucció interna del coneixement).Qui millor que el mateix Piaget per explicar-nos les seves idees, oi? per això us deixo un vídeo de youtube que he trobat a partir de Scoop it on hi surt el propi Piaget explicant la seva teoria. Espero que us sigui útil! 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada