dissabte, 23 de novembre del 2013

DESCRIPCIÓ D'UN COMPANY

POEMA VISUAL

DESCRIPCIÓ:


Què és la descripció? La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. 

Què es pot descriure? Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes. 

Quines classes de descripció trobem? Trobem la descripció objectiva on l'autor adopta una actitud imparcial i utilitza el màxim d'objectivitat i precisió possibles davant de l'objecte descrit. Exemples: textos acadèmics i científics. I també trobem la descripció subjectiva, la qual conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.

Quina estructura segueix un text descriptiu? No hi ha una estructura fixa, ja que aquesta pot variar segons el grau de complexitat. Però la més utilitzada, segueix tres passos:Primer de tot, s'estableix el tema, on es presenta l'objecte com un tot. Seguidament, entra en joc la caracterització, a través de la qual es distingeixen les qualitats, les propietats i les parts de l'objecte de la descripció; i per últim, s'estableix la relació de l'objecte descrit amb el món exterior.

Quines tècniques descriptives podem utilitzar? Hi ha varies tècniques per fer més atractiva la descripció. Per exemple:

> Sintagmes nominals àmpliament adjectivats: El bosc espès, fresc i fosc...
> Vebs en present o imperfecte d'indicatiu: Se'ls pentinava a cop de pinta. 
> Paraules que descriuen impressions sensorials: Al capdamunt de l'esvelta torre. (vista)

Altres tècniques: ús de terminologia, definicions, enumeracions i recursos expressius (comparacions, personificacions, al·literació...etcètera). 

En aquesta activitat, vam haver de descriure un company de la classe mitjançant alguna de les opcions següents:un poema (visual o escrit), una cançó o un conte. Jo em vaig decantar pel poema visual, el qual us mostro a continuació:




Com és lògic, un poema visual pot tenir moltes interpretacions, però com que sóc la persona que ha creat aquest poema, a continuació explicaré quin company de la classe hi ha representat al darrera i quina simbologia té per a mi aquesta imatge.
La persona que representa aquest poema visual és diu Francesc Sansalvadó. Una de les seves principals passions és la música, per això he volgut partir del llenguatge musical mitjançant un pentagrama i unes notes musicals per descriure'l.
Per començar, a l'esquerra del pentagrama trobem una nota sola representada per una nou. Per aquells que saben de música, s'hauran fixa't que aquesta nota està situada en la primera nota de l'escala: do. "Un dó" que el Francesc porta dins; com el final del seu primer cognom!
A continuació, hi ha una corxera formada per quatre notes. La que duu la nou simbolitza a en Cesc, i les altres tres simbolitzen els seus companys de banda. Com aquests tres companys, no formen part principal de l'obra, els he deixat en blanc, ja que en el llenguatge musical, una nota blanca no sona.
He volgut posar nous per simbolitzar en Cesc, perquè aquesta nou en forma de cervell, em recorda que ell és el pensador del grup, ja que és el que compon les cançons i les canta. Ell pensa tota l'estona en la música (nou) i també sent la música (nota musical).
Com el pentagrama em recorda a una espècie de reixa, crec que transmet una cosa que en Cesc té: la seguretat en sí mateix. No té cap por de parlar en públic i mostrar-se tal com és.
Per altra banda, veiem que hi ha dues barres paral·leles als extrems que a música s'utilitzen per separar els diversos moviments de tota la peça. Amb això vull representar, que el Francesc és jove i ja ha iniciat el camí de la música, un camí que encara pot ser més llarg. I un camí recte, símbol de que té clar el que vol.
Seguint amb les línies del pentagrama, podem observar que sobresurten d'aquestes dues barres paral·leles que he comentat abans. Ho he fet a propòsit perquè com en Cesc toca la guitarra, aquestes línies simbolitzen les cordes d’una guitarra que forma part del seu camí, sempre que pot, la guitarra l’acompanya.
Com a afegitó, he volgut representar una nota en la posició del re, ja que així s’enganxa al pentagrama sense estar-hi dins. La nota té forma de pilota i amb això representa que a part de tocar instruments i cantar, en Francesc és un gran esportista, sobretot quan es tracta de jugar a futbol.
Finalment, les nous també volen recordar les funcions del cervell, i en concret en que a l’hemisferi dret hi ha la part on té un gran paper el ritme, la imaginació i la creativitat. On s’actua més per instint que per raonament. La música és un art,...i en Francesc... un artista! 
Espero que us hagi agradat! :-) 

REFLEXIÓ: 

Penso que aquesta activitat va ser molt útil per practicar el tema de la descripció. El que més em va agradar va ser poder escollir quin tipus de recurs utilitzar per descriure a un company. Mai abans havia fet un poema visual, però com que em considero una persona molt observadora i creativa, vaig pensar que aquest era el que més m'agradava. Penso que m'agraden molt els poemes visuals perquè és molt interessant sentir la interpretació que cadascú l'hi dona abans de saber el seu significat real. S'assembla a la pintura, però jo crec que fins i tot, va molt més enllà, ja que en un poema visual sempre pots trobar el teu propi significat a coses noves a les quals a primer cop d'ull no t'havies parat a pensar. Crec que és una gran eina de reflexió i per això convidaria a tothom a que s'animessin a expressar alguna cosa a partir d'aquest art tan peculiar. 

AMPLIACIÓ: 
Si us ha agradat això dels poemes visuals, us en deixo un d'un artista anomenat Chema Madoz.
Quina interpretació l'hi doneu?



Per si en voleu saber més sobre aquest artista, visiteu la seva pàgina web:
http://www.chemamadoz.com/autor.html




4 comentaris:

  1. Molt original!!
    M'encanta la poesia visual i aquesta té moltíssim rerefons; enhorabona!

    ResponElimina
  2. Celebro que t'hagi agradat la meva poesia visual! :)
    T'animo a que comentis el rerefons que busca l'artista Chema Madoz amb la seva poesia visual.

    ResponElimina
  3. Marta Trobo que és una entreda molt bona. També em sento afortunat de que m'hagis dedicat el poema visual, trobo que és una molt bona feina!

    Gran feina, segueix així!

    ResponElimina